Dom omladine Zvornik

Šta je Dom omladine Zvornik?
Dom omladine Zvornik je javna ustanova osnovana od Skupštine Opštine Zvornik sa ciljem da podtiče i afirmiše kreativno stvaralaštvo mladih u oblasti kulture kao i da utiče na poboljšanje kulturnog života grada i opštine Zvornik. Otvaranjem modernog Doma omladine, kao osnove daljeg kulturnog razvoja grada, riješen je višegodišnji problem Opptine Zvornik. Ustanova u svojim i drugim gradskim prostorima organizuje kulturne i obrazovne programe: književne promocije, likovne izložbe, koncerte umetničke muzike, pozorišne predstave, projekcije igranih i dokumentarnih filmova, edukativne radionice (kreativnog pisanja, crtanja i slikanja, recitovanja i lepog izražavanja, glume, stranih jezika), predavanja i tribine.
Ciljevi?
• Kvalitetnim i raznolikim programima probuditi interes građana za kulturne događaje,
• Pronaći partnere za visokokvalitetne scenske i multimedijalne projekte,
• Uključivanje mladih i ostalih građana u pojedine programe,
• Razvijati kreativnost i afirmisati rad amaterizma,
• Postići visok kvalitet edukativnih programa,
• Ostvarivanje samoodrživosti kroz vlastite prihode i sponzorstva.
Vizija?
Dom omladine je stjecište svih značajnih kulturnih, edukativnih, informativnih i umjetničkih programa u Zvorniku, mjesto susreta i koordinacije najrazličitijih kulturnih i socijalnih inicijativa na području grada i opštine Zvornik. Naša vizija je da Zvornik postane kulturni centar regije kao domaćin raznovrsnih festivala, muzičkih i pozorišnih događaja i ostalih kulturno-umjetničkih sadržaja.
Misija?
Misija Doma omladine je kulturna, moralna i duhovna dekontaminacija društva, podizanje kvaliteta života i stepena kulturnog razvoja grada i opštine Zvornik. Želimo doprinijeti razvoju lokalnog kulturnog identiteta i stvoriti prepoznatljivu kulturnu instituciju koja će biti kulturni inkubator budućih inicijativa u oblasti umjetnosti i kulture na lokalnom i regionalnom nivou.
Sadržaji Doma omladine:
Zgrada JU “Dom omladine Zvornik“ je tako koncipirana da sadrži različite prostorije za različita kulturna, edukativna i zabavna događanja. Sastoji se iz slijedećih cijelina:
1. Velika (pozorišna) sala: ima prvenstvenu namjenu za izvođenje pozorišnih predstava ali u njoj mogu da se priređuju i koncerti, skupštine, predavanja, priredbe, književne večeri, politički skupovi itd… Raspolaže kapacitetom od 150 sjedišta. U sklopu ove sale nalaze se i dvije opremljene garderobe-muška i ženska.
2. Mala (kino) sala: Raspolaže sa 44 sjedišta. Osnovna namjena joj je prikazivanje filmova ali postoji i mogućnost da se u njoj organizuju manji događaji kao što su igranje monodrama, pjesničke večeri, manji skupovi, skupštine itd…
3. Diskoteka: nalazi se u podrumskom prostoru zgrade Doma omladine. Dovoljno je velika da primi preko 500 ljudi. Strateško istraživanje koje namjeravamo obaviti početkom 2010. Godine trebalo bi da nam da odgovor na pitanje da li će Dom omladine u ovom prostoru organizovati i upravljati disko klubom ili će taj prostor na licitaciji biti iznajmljen najboljem ponuđaču. Diskoteka je potpuno klimatizovana i jedino je mjesto u Zvorniku građeno sa tom namjenom.
4. Omladinski centar: zamišljen je kao prostor za okupljanje i provođenje slobodnog vremena mladih. Jedan od glavnih problema mladih u Zvorniku a to je nedostatak ovakvog prostora će biti riješen. Uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta Vlade RS Omladinski centar će biti kompletno opremljen savremenom tehničkom opremom (kompjuteri, lcd tv, kopir aparat, internet….). Postoji i ideja da se u okviru omladinskog centra napravi i kafeterija kako bi OC ostvarivao profit potreban za samoodržavanje.
5. Hol: u prizemlju na samom ulazu u Dom omladine nalazi se hol kao centralno mjesto zgrade. U holu postoji mogućnost galerijskog izlaganja umjetničkih dijela (slika, skulptura, fotografija…)
6. Sala za konferencije: Nalazi se na spratu i predviđena je za odrđavanje konferencija,sastanaka, seminara, radionica i raznih drugih edukacija.
7. Kancelarije: na spratu se nalazi nekoliko kancelarija koje će prvenstveno biti korištene kao službene kancelarije javne ustanove i kao prostorije za nevladine organizacije.
8. Prateće prostorije: portirnica, magacin, ostava, vc-i, kotlarnica, prostorija za klima uređaje.
Gore navedene cijeline u okviru Doma omladine pored toga što će služiti za zadovoljavanje potreba Javne ustanove biće moguće i iznajmiti odnosno zakupiti što će se obavljati po unaprijed utvrđenom cjenovniku i ugovorima.
Prihodi ostvareni od zakupa će biti od značaja za samoodrživost i funkcionisanje ove ustanove koja se ne može samo osloniti na budžet Opštine Zvornik.
Dom omladine će imati i određene edukativne sadržaje za djecu i mlade. Prva takva aktivnost je škola glume za djecu i mlade koju će najvjerovatnije voditi poznati beogradski glumac Ivan Jevtović, koji je i profesor na Akademiji glume u Slobomiru. Škola će trajati od aprila do kraja juna i biće od velikog značaja budući da Zvornik ima aktivne 3 pozorišne grupe (Pozorište mladih Zvornik, Zvorničko dramsko pozorište, Dramska sekcija Gimnazije).
Pored razvoja pozorišne umjetnosti želimo posebnu pažnju posvetiti i muzici pa tako postoji ideja za održavanjem časova gitare, raznih tematskih večeri, žurki, koncerata zvorničkih muzičara i poznatih muzičara itd…
Književnost je takođe jedna od oblasti koju želimo da jačamo pa planiramo i organizovanje književnih i poetskih večeri, promocije domaćih zvorničkih autora,tribine, javne časove itd…

Kontakt:

domomladine@gmail.com
Trg Kralja Petra Karađorđevića bb
75400 Zvornik
Telefoni: 056 490 490, 490 491